همه آنچه‌که باید درباره یک صندلی ارگونومیک بدانید

همه آنچه‌که باید درباره یک صندلی ارگونومیک بدانید
تاریخ:
۱۶ اسفند ۱۴۰۰
در جوامع امروز تعداد کارمندانی که از درد کمر، گردن و شانه ناشی از نشستن طولانی مدت در محل کار رنج می‌برند، روز به روز در حال افزایش هستند. از این رو استفاده از مبلمان اداری ارگونومیک به یک ضرورت بدل شده است.
صندلی اداری یکی از مهمترین ملزومات در صنعت مبلمات اداری است که  باید ارگونومیک باشد ولی این نوع صندلی چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
اگر ارگونومی را مطالعه علمی افراد در محیط کار با هدف بهبود کارایی و بهره وری بدانیم؛ صندلی ارگونومیک به شکل ساده ای به صندلی هایی اشاره دارد که مطابق با استانداردها هستند و کاربر از نشستن بر روی آن ها در طولانی مدت احساس ناخوشایندی نمی‌کند. اما بهتر است کمی دقیق تر به این مسئله نگاه کنیم.
مزایای صندلی ارگونومیک
نخستین نکته این است که وقتی صحبت از صندلی می‌شود، یک سایز برای همه مناسب نیست. صندلی‌های ارگونومیک اغلب مطابق با مشخصات فردی انتخاب می‌شوند و سطح بالایی از قابلیت های تنظیم را برای ایجاد راحتی کاربر فراهم می‌آورند.
  • بهبود وضعیت بدن: صندلی های ارگونومیک برای محافظت ، بهبود وضعیت بدن و جلوگیری از آسیب به آن ساخته شده‌اند. از ستون فقرات حفاظت می‌کنند و شرایطی طبیعی را برای مفاصل فراهم می‌‌آورند.
  • قابلیت تنظیم: صندلی های ارگونومیک قابل تنظیم هستند، به این معنی که می توانند متناسب با هر نوع بدنی تنظیم شوند و بدن کاربر را در شرایط مناسبی قرار دهند.
  • افزایش بهره وری: زمانی که در محل کار ناراحت هستید، تمرکز بر روی کار دشوار است. راحت بودن به این معنی است که تمرکز بیشتری داشته باشید و کار خود را با کیفیت بهتری به انجام برسانید. قطعاً یک صندلی ارگونومیک در این مسیر به شما کمک می‌کند.
ویژگی‌های صندلی ارگونومیک

1. ارتفاع صندلی
ارتفاع مطلوب صندلی باید به شما امکان دهد که پاهای خود را صاف روی زمین قرار دهید، به همین دلیل است که انتخاب صندلی با ارتفاع قابل تنظیم ضروری است زیرا آناتومی بدن افراد متفاوت هستند. علاوه بر این، ارتفاع اغلب میزهای کار ثابت است و  مهم است که بتوان ارتفاع صندلی را تغییر داد. ارتفاع صندلی که بین 40 تا 54  سانتی‌متر از کف باشد، برای اکثر افراد مناسب می‌باشد.

2. عرض و عمق صندلی
تنظیم عمق صندلی تعیین می‌کند که آیا ران‌های شما در موقعیت مناسب قرار گرفته‌اند. برای بررسی عمق صندلی روی آن بنشینید، فضایی که بین صندلی و پشت زانوهایتان است باید تقریباً سه انگشت عرض داشته باشد. برخی از صندلی‌های ارگونومیک دارای تنظیم نشیمن هستند بنابراین عمق صندلی را می‌توانید با توجه به نیاز خود تنظیم نمایید.

3. شیب صندلی
در برخی از صندلی‌های ارگونومیک می‌توان شیب نشیمنگاه را نیز تنظیم نمود که قابلیت امکان قرارگیری صحیح لگن را فراهم می‌کند. شیب قدامی لگن مشکلی است که تقریباً همه افرادی را که زیاد می نشینند تحت تأثیر قرار می دهد، به همین دلیل مهم است که هنگام نشستن، لگن در وضعیتی خنثی قرار بگیرد، با زوایایی 80 درجه در لگن، زانو و مچ پا.
 
4. تکیه گاه کمری
این قابلیت کمر شما را در وضعیت استاندارد و مناسبی قرار می‌دهدکه از ویژگی های اساسی یک صندلی ارگونومیک است. صندلی‌های ارگونومیک از شکل طبیعی "S" ستون فقرات پشتیبانی می کنند که از افتادگی شانه جلوگیری می‌کند و فشار روی ستون فقرات و لگن را کاهش می‌دهد. پشتی قابل تنظیم به کاربران این امکان را می‌دهد که منحنی صندلی خود را با منحنی ستون فقرات تراز نمایند.

5-دسته های قابل تنظیم
دسته‌های صندلی محافظت‌کننده شانه و بازو هستند که از  فشار بر روی آن‌ها جلوگیری می‌نمایند و باید طوری تنظیم شوند که هنگام شل شدن شانه‌ها، یک زاویه 90 درجه راحت از طریق ساعدها ایجاد کنند. دسته‌های ارگونومیک معمولاً دارای قابلیت تنظیم عرض نیز هستند تا بتوانند نزدیک بدنه باقی بمانند. همچنین قسمت بالای دسته نیز در بعضی موارد توان چرخش را دارند که تا جای ممکن امکان نزدیک نشستن به میز را فراهم می‌آورند.

6- پایه پنج پر
اگر در دفتری هستید که بیش‌تر از پنج کاربر از کامپیوتر استفاده می‌کنند، مقررات DSE بیان می‌کند که صندلی‌های اداری باید دارای پایه پنج پر باشند. پایه های پنج پر معمولاً از پلاستیک مرغوب یا فلزات روکش دار ساخته شده‌اند. این پایه ها از واژگونی صندلی جلوگیری می‌کنند و هنگام تنظیم وضعیت بدن، پای شما را ایمن روی زمین نگه می‌دارند.

7- چرخ صندلی
‌چرخ‌های پایه پنج‌پر براساس مشخصات شغلی و محیطی متفاوت خواهند بود: اگر دفتر شما موکت دارد، چرخ‌های نرم باعث حرکت راحت صندلی روی سطح می‌شوند و اگر روی صندلی آزمایشگاهی بلند هستید، به احتمال زیاد صندلی‌ با چرخ‌ هایی ضامن‌دار جهت توقف در هنگام ضرورت در نظر گرفته می‌شود.

8. پشت سری
پشت سری صندلی از گردن شما محافظت می‌کند و تنش را در شانه ها و بالاتنه کاهش می‌دهد.

9. مواد
یک صندلی ارگونومیک از مواد درجه یک ساخته شده است و باید در نظر داشت که پوشش صندلی نباید باعث عرق کردن پشت کاربر شود.
و در پایان هنگام انتخاب صندلی اداری ارگونومیک، باید مدت زمانی که هر روز روی آن می‌نشینید را نیز در نظر بگیرید، زیرا هر چه مدت زمان بیشتری برای استفاده از صندلی برنامه ریزی کنید، به گزینه‌های قابل تنظیم بیشتری نیاز دارید.

منبع:  https://www.posturepeople.co.uk/what-is-an-ergonomic-chair/
دیدگاه خود را ارائه دهید
لطفا دیدگاهتان را در فرم زیر درج نمایید.
کد امنیتی نمایش داده شده در تصویر بالا را وارد فرمایید.
مطالب بیشتر در این زمینه
محل کار ترکیبی چیست و چگونه کار می‌کند؟
 ۲۹ شهریور ۱۴۰۱

محل کار ترکیبی چیست و چگونه کار می‌کند؟

تحمیل کرونا بر جهان و عواقبی که به دنبال داشت، نشان داد رویاپردازان فناوری که از دهه ۱۹۸۰ در مورد احتمالات کار از راه دور صحبت می‌کردند، اغراق نمی‌کردند. حالا و پس از گذشت ماه‌های بحرانی کرونا، همه ما به یک نتیجه مهم رسیده‌ایم؛ می‌توان از راه دور کار کرد، جلسه برگزار کرد، تیم ساخت ...  ادامه مطلب 
نقش محیط کار در انگیزش کارکنان
 ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

نقش محیط کار در انگیزش کارکنان

یک محیط کاری نامطلوب، تأثیر مخربی بر انگیزه، عملکرد و رفاه کارکنان می‌گذارد. فراهم کردن فضای کاری مناسب، می‌تواند کارکنان را به کار بیشتر و بهتر تشویق کند و بهره‌وری را به بهترین سطح برساند؛ زیرا محل کار بر عواملی مانند رفاه کارکنان، عملکرد، همکاری و بهره‌وری اثر ...  ادامه مطلب 
چرا داشتن یک محیط کاری خوب، مهم است؟
 ۲۳ شهریور ۱۴۰۱

چرا داشتن یک محیط کاری خوب، مهم است؟

محیط محل کار، جنبه‌ای از کار است که تعریف دقیق آن دشوار است و به دیدگاه شخصی افراد مربوط می‌شود؛ هر کارمند با توجه به برداشت شخصی خود، تعریفی از یک محیط کاری مناسب و چگونه بودن آن دارد.   چرا مراقبت از محیط کار مهم است؟ مراقبت از محیط کار، بهره‌وری را بهبود می‌بخشد، به شکوفایی ...  ادامه مطلب 
محیط کاری پر استرس چیست؟
 ۱۹ شهریور ۱۴۰۱

محیط کاری پر استرس چیست؟

داشتن شغل، سلامت عمومی و نگرش کلی نسبت به زندگی را بهبود می‌بخشد. با این حال، بسیاری از افراد در محل‌کار با استرس قابل‌توجهی مواجه می‌شوند که اثرات بدی را بر سلامتی آن‌ها می‌گذارد. مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی در ایالات متحده، استرس شغلی را واکنشی مضر تعریف می‌کند که می‌تواند منجر به ...  ادامه مطلب 
روانشناسی در محل‌کار
 ۱۵ شهریور ۱۴۰۱

روانشناسی در محل‌کار

روانشناسی در محل‌کار روانشناسی محل کار به چه معناست؟ "روانشناسی در محل کار" به تمرین اعمال اصولی و شیوه‌های روانشناختی در محیط کار اشاره دارد و هدف آن، شناسایی و حل مشکلات، بهینه سازی محل کار، افزایش رضایت شغلی و انگیزه کارکنان و بهبود پویایی محیط کار است. اصول روانشناسی محل کار، می‌تواند به ...  ادامه مطلب