این ایده که انسانها یک وابستگی ذاتی به طبیعت دارند به دهه 1980 میلادی برمی گردد، اما در حال حاضر طراحی فضاها بر اساس اصول طبیعت به اوج خود رسیده است
. اخیرا یک تحول آرام در طرز تفکر مردم در مورد فضاهای خود چه در خانه و چه در محل کار آغاز شده است. این تفکر بر این اصل تمرکز دارد که فضای داخلی محل زندگی یا کار باید از طبیعت تاثیر بگیرد تا کیفیت زندگی افراد افزایش یابد.
بسیاری از بناهای امروزی فاقد نور طبیعیکافی، تهویه طبیعی، پوشش گیاهی، نماها، اشکال، فرمهای محیطی و سایر المان های مرتبط با دنیای طبیعی هستند. از بسیاری جهات، این سازهها ما را به یاد قفسهای بیحس و حال باغ وحش ها میاندازد. چیزیکه امروزه از آن با عنوان «غیرانسانی» یاد میشود. ما تازه متوجه این موضوع شدهایم که فضاهای مصنوعی بدون هیچ نشانهای از طبیعت باعث ایجاد خستگی، علائم بیماری و عملکرد ضعیف میشوند و بالعکس استفاده از نور طبیعی، مناظر بیرونی و پوشش گیاهی میتواند منجر به افزایش سلامت و بهرهوری انسان شود.
طراحی بیوفیلیک پاسخ مناسبی است برای پیوند انسان با طبیعت و فرار از قفسهای خالی از احساس است.
علم درباره طراحی بیوفیلیک چه میگوید؟
ایده طراحی بیوفیلیک توسط مطالعات علمی بسیاری دامن زده شده است که نشان میدهد نزدیکتر شدن به طبیعت حتی با استفاده از گیاهان آپارتمانی یا نور طبیعی، برای سلامتی ما مفید است. یک مطالعه در سال 2019 نشان داد که کودکان دانمارکی که بیشتر در معرض فضای سبز قرار گرفته بودند در مقایسه با کودکانی که در معرض طبیعت نبودند 55 درصد کمتر مشکلات سلامت روانی در آینده داشتند. تحقیقات دیگری نیز نشان داده است که گیاهان میتوانند استرس را کاهش دهند، به تمرکز کمک کنند و حتی ایمنی را افزایش دهند.
همچنین برخی مطالعات ،وجود گیاهان در محیط را با افزایش بهرهوری مرتبط میدانند. محققان نروژی دریافتند افرادی که مطالعه و کارهای مبتنی بر تمرکز را در فضاهای سبز انجام میدهند نسبت به افرادی که در چنین فضایی نبودند، در طول زمان بیشتر توانستند نتایج بهتری کسب نمایند.
اما چنین چیزی چگونه ممکن است؟ یک ایده به نام "نظریه بازیابی توجه" از این نتیجه حمایت میکند. ما زمان زیادی را در محل کار با تمرکز فراوان میگذرانیم که منجر به خستگی ذهنی میشود. استراحت چند ثانیهای به چشمان خود و نگاه کردن به یک گیاه روی میز کار باعث استراحت ذهن میشود که نتیجه آن بازیابی تمرکز شما خواهد بود. این امر باعث شده است که شرکت هایی مانند
Google،
Etsy و بسیاری دیگر، از طراحی بیوفیلیک به عنوان وسیلهای برای شادتر کردن، خلاقتر کردن و افزایش کارآیی و اثربخشی کارمندان استفاده کنند. دیوارهای سبز در دفاتر شرکتهای فناوری آن قدر رایج هستند که به یک کلیشه طراحی تبدیل شدهاند. بسیاری از شرکت های مبلمان اداری نیز در حال حاضر میزهای اداری خود را با گلدانهای داخلی طراحی میکنند.
تبلیغات درباره طراحی بیوفیلیک چه میگویند؟
طراحی بیوفیلیک، کسب و کار شرکت های تولیدکننده گیاهان را به شدت رونق بخشید. آنها تمرکز خود را در تبلیغات به بیان مزایای استفاده از گیاهان آپارتمانی و تصفیه هوا قرار دادند در حالیکه واقعیت چیزی غیر از این است. یک گزارش تحقیقی نشان میدهد که برای تمیز کردن موثر هوا باید 1000 گیاه آپارتمانی را در یک دفتر 10 فوت در 10 فوت (حدود 3 متر در 3 متر) قرار دهند. گیاهان ممکن است شما را شادتر کنند، اما به طور کلی آلودگی هوا را به اندازه کافی از بین نمیبرند.
طراحان چگونه در عمل از آن استفاده میکنند؟
جای تعجب نیست که طراحان فضاهای کار مشترک و دفاتر اداری اولین پذیرندگان این ایده بودهاند. یک دفتر کار مشترک در کشور پرتغال با هدف ارائه حریم خصوصی بصری، صوتی و همچنین دریافت سود از تمام مزایای مرتبط با نزدیکی افراد به گیاهان، بیش از 2000 گیاه را در خود جای داده است.
گوگل نیز به طور خاص استفاده از پنجرههای سقفی را مورد آزمایش قرار داده است تا نور طبیعی بیشتری را در فضا ایجاد نماید. همچنین گیاهان بیشتری را به محیط کار خود اضافه کرده است وکاغذ دیواری و کفپوشهاییرا مورد استفاده قرار داده است که الگوهای طبیعیتری دارند. این شرکت ادعا میکند با این روش به کارمندانش کمک کرده است تا تمرکز، خلاقیت و بهرهوری بیشتری داشته باشند.
در یک محیط کار سنتی رنگ ها، دما، میزان رطوبت و سایر خصوصیات یکسان و ثابت هستند اما اگر بیرون از شرکت باشید این موارد در طول روز متفاوت است و این همان چیزی است که طراحی بیوفیلیک با خود به دفتر کار میآورد.
اما نکته مهم این است که همه شرکتها نمیتوانند برای کارمندان خود محیطهای کاری فراهم کنند که به آنها کمک کند با طبیعت ارتباط برقرار کنند.البته برخی شرکتها از میانبرهایی استفاده میکنند به طور مثال بکارگیری یک صفحه ویدیویی بر روی چارچوب پنجرهای که به بیرون راه ندارد جهت ایجاد ظاهر یک نورگیر با این هدف که فضای تاریک را روشن نشان دهد.
آیا طراحی بیوفیلیک بر سایر صنایع تأثیر میگذارد؟
بله، تأثیر آن فراتر از طراحی داخلی سنتی برای خانهها و دفاتر کار است. همچنین بیوفیلیک در طراحی تسهیلات بهداشتی-درمانی مؤثر بوده است
. بخش اطفال بیمارستانی در واشنگتن دارای یک باغ شفا است که بیماران و خانوادههایشان میتوانند در آن استراحت کنند. یک مرکز انکولوژی در کالیفرنیا، به شیوه ای طراحی شده است که بیماران همیشه منظرهای از باغ
zen در بیرون را داشته باشند. برخی از مراکز سرطان در دنیا بیشتر شبیه خانههای درختی هستند تا بیمارستان. به این دلیل که مطالعات نشان دادهاند دسترسی به طبیعت میتواند به بهبود سریعتر بیماران کمک کند.
اما برای بهرهمندی از مزایای سلامتی طراحی بیوفیلیک، لازم نیست در جنگل باشید. مکانی پر از گیاهان با پنجرههایی بلند و سرتاسری که فضا را با نور طبیعی پر میکنند همچنین استفاده از مواد طبیعی مانند چوب یا حتی نصب نورهای قابل تنظیم که بر اساس فصل و زمان روز تنظیم میشوند همراه با مبلمان خانگی یا اداری چوبی در خانه یا محل کار، شما را به طبیعت نزدیکتر میکند.
جنبش طراحی بیوفیلیک در تمامی جریانات و حتی شهرها گسترش یافته است.دانشمندان فکر میکنند که گیاهان میتوانند مانند حسگر عمل کنند تا به تحت نظر گرفتن دقیق عملکرد مواردی چون کپک و ترکیبات آلی فرار در ساختمانهای ما کمک کنند. یک گزارش از شرکت مهندسی
Arup در سال 2016 استدلال میکند که ساختمانها باید با فضای سبز پوشانده شوند تا دیاکسیدکربن را از هوا جذب نماید، آن را تصفیه کند، صدا را کاهش دهد و شهرها را خنکتر نگه دارد.
کاملا واضح است هنگامی که طبیعت را در زندگی خود داشته باشیم شرایط لذت بخش تری خواهیم داشت و طراحی بیوفیلیک به سادگی این حقیقت را مشخص کرده است و کمک مینماید تا فضاهای داخلی، ساختمان ها و حتی شهرهایمان کمی کمتر خاکستری و کمی سبزتر شوند.
منبع:
https://www.fastcompany.com/90333072/what-is-biophilic-design-and-can-it-really-make-you-happier-and-healthier