تحولات تکنولوژی در سالهای اخیر، همه چیز را تحتتأثیر قرار داده و با سرعت بالایی که دارد، هر روز شاهد تغییرات زیادی در حوزههای مختلف هستیم. یکی از این حوزهها که در سالهای گذشته به لطف پیشرفت فناوری متحول شده، دفاتر کار و طراحی داخلی آنهاست. محیطهای کاری امروزی با محیط های چند سال گذشته متفاوت است. کارفرمایان به این نتیجه رسیدهاند که برای داشتن یک دفتر کار ایدهآل، باید عوامل متعددی را مد نظر قرار دهند. مبلمان اداری ارگونومیک،
محیط کار سبز، رعایت مسائل زیست محیطی و تعریف فعالیتهایی در راستای مسئولیتهای اجتماعی، بهره وری بیشتر شرکتها را به دنبال دارد. از این رو، طراحی محیطهای کاری در آینده نیز، بدون شک متفاوت از امروز خواهد بود و نیاز است هر کارفرمایی، در حالی که امروز به نیازهای کارمندانش فکر میکند، نیمنگاهی به گرایشهایی که دفاتر کار آینده را میسازند نیز، داشته باشد.
در این مقاله پنج گرایش جهانی برای ساخت دفاتر کار مدرن در آینده را بررسی میکنیم.
گرایش اول: طراحی متنوع محیطهای کاری
کارکنان امروزی، به فضاهای متعددی نیاز دارند تا بتوانند از حداکثر توان خود استفاده کنند؛ اما چگونه میتوان محل کار را به گونهای طراحی کرد تا نیازهای بسیاری را برآورده کند؟
اگر کمی دوراندیش باشیم و بتوانیم اوضاع آینده را اکنون ببینیم، شاهد سه تغییر عمده خواهیم بود:
1
. برای نخستین بار در تاریخ، شاهد فعالیت چهار نسل در کنار هم خواهیم بود و این بدان معنی است که محیط کار، باید به گونهای طراحی شود که نیازهای همه این افراد را با توجه به طرز فکر و عمل متفاوتشان برآورده کند.
2
. مبارزه برای برابری زن و مرد در زندگی کاری، قطعاً وارد مرحله جدیدی میشود و این یعنی باید محیط کاری داشته باشیم که هم برای مردان و هم برای زنان، مناسب و پویا باشد.
3 . هر فردی برای رفع مشکلات و یافتن راه حلها، به شکلی منحصر به فرد فکر و عمل میکند و این به شخصیت افراد برمیگردد. تفاوت اصلی، بین شخصیت درون گرا و برون گراست و دفاتر کاری در آینده، باید قادر باشند نیازهای هر دو گروه را تأمین کنند.
این سه تغییر اصلی همراه با نیروی کار جهانی، یک فضای فرهنگی با افراد مختلف را به یک کل منسجم تبدیل کرده که نیازهایشان با گذشته بسیار متفاوت است. طراحی محیط کار در آینده، باید بتواند نیازهای طیف متنوعی از انسانها را با توجه به زبان، فرهنگ، جنسیت، سن و سایر تفاوتها، مورد توجه قرار دهد.
گرایش دوم: طراحی محیط کار ارگونومیک
هرچند که امروزه، بسیاری از کارفرمایان به دنبال ایجاد محیط کاری پایدار و ارگونومیک هستند، اما در آینده این موضوع بیش تر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
فضاهای کاری ارگونومیک، کاربران را به حرکت در اطراف وادار میکنند. استفاده از
میزهای اداری ارگونومیک قابل تنظیم جهت نشستن یا ایستادن و
صندلیهای اداری ارگونومیک با قابلیت تنظیم اجزای مختلف، خطرات آسیبهای ناشی از کار را به طور مؤثر کاهش میدهند. در مورد ذهن چه باید کرد؟ زمانی که فناوری با سرعتی سرسامآور در حال تکامل است، چگونه میتوانیم یک محیط کاری هوشمند و کارا داشته باشیم و وضعیت کار را برای اکثر افراد متناسب کنیم؟ تحقیقات نشان میدهد که دفاتر کار خستهکننده، یک خطر جدی برای سلامتی هستند و باعث میشوند کارکنان بیشتر تقاضای مرخصی داشته باشند. در یک محل کار استاندارد که افراد در کانون توجه قرار دارند، این درک وجود دارد که ارزشهای انسانی، نقشی حیاتی در آسایش و رفاه دارند. همچنین باید در نظر داشت که در این فضاها، طراحی و روانشناسی به هم مرتبط هستند.
یک راه حل مشخص برای رسیدن به یک محیط کار ارگونومیک، آن است که نیازهای یک کارمند را در کانون توجه قرار دهیم و به آنها اجازه بدهیم تا ترکیبی از تعاملات را در محیط کاری انتخاب کنند. برای جلوگیری از خستگی ناشی از تکنولوژی، میتوانیم از شرکتی مانند گوگل الگو بگیریم که برخی از جلسات را بدون استفاده از فناوری برگزار میکند؛ در چنین جلساتی استفاده از لپتاپ و موبایل مجاز نیست!
گرایش سوم: تلفیق تکنولوژی و معماری در طراحی دفاتر کار
تعامل بین فناوری و معماری، محرک اصلی دیگری است که باعث تغییرات بزرگی در طراحی داخلی دفاتر کار آینده خواهد بود. فضاهای کاری شرکتهای آینده، نه تنها در استفاده از وسایلی مثل مبلمان اداری متفاوت هستند، بلکه از لحاظ معماری نیز با شرکتهای امروزی متفاوت خواهند بود. استفاده حداکثری از اینترنت و اتصال شبکههای کامپیوتری به یکدیگر، فضاهای کاری یکپارچهای را بهوجود میآورند که متفاوت از گذشته اداره خواهند شد. مرزهای جغرافیایی کمکم محو و سازمانهای سنتی به آرامی فراموش میشوند. شرکتهای موفق نیز، باید دارای ساختاری انعطاف پذیر بوده و در مواجهه با تغییرات، قدرت پذیرش راه حلهای مختلف را داشته باشند.
هنر طراحی برای محیطهای کاری در آینده متناسب با ارتباطات انسانی با هدف ایجاد حس راحتی در آنها است.؛ محیطهای کاری باید تا حد امکان تعاملی بوده و جایی باشد که افراد در آن هم کار کنند و هم زندگی، نه جایی که کارمندان منفعل مینشینند و تنها حجم انبوهی از دادهها را دریافت و پردازش میکنند. یک محیط کار با تکنولوژی بالا ولی آرام و زیبا که مشوق تفکر خلاقانه است، بهره وری را هدف قرار داده است.
گرایش چهارم: طراحی دفتر کار برای همکاری بدون مرز
چگونه میتوانیم بدون مرز همکاری کنیم؟
روزهایی که شرکتها تلاش میکردند روشهای تولید خود را پشت درهای بسته مخفی کنند، متعلق به گذشته است. در عوض، شرکتها و مشتریان امروزه با یکدیگر همکاری میکنند. در آینده نیز، این همکاری ادامه خواهد یافت و مسئله اصلی شرکتها، شفافیت در کار، ایجاد اعتماد و گفتوگو با کارمندان و همکاران در سراسر جهان خواهد بود.
ساخت یک محل کار مدرن، یک فرایند گسترده برای کل شرکت است. برای ایجاد یک سازمان مشارکتی، باید فرهنگ مشارکت را پرورش داد و این یعنی در نظر گرفتن تمام جنبههای یک شرکت و طراحی فضایی متناسب با آن. سازمانها باید محیطهای کاری فیزیکی خود را چند منظوره و فناورانه طراحی کنند.
گرایش پنجم: طراحی دفتر کار برای نیروی کار بدون مرز
در آینده، بیش از امروز با کارکنانی مواجه میشویم که از هر جای این دنیا که هستند وظایفشان را انجام میدهند و به کمک فضای ابری بدون مرز، کارشان را به کارفرما تحویل میدهند. این تغییرات، رشد بیشتر فریلنسرها، مشاغل آزاد، مشاوران و پیمانکاران بینالمللی، شرکتهای تک نفره و در کل استارت آپها را به دنبال خواهد داشت. این بدان معناست که نگاه ما به محیط کار سنتی در حال تغییر است و برای بازطراحی مؤثر محل کار، باید نحوه زندگی و کار خود را در سطح بسیار گستردهتری بازنگری کنیم.
محل کار ما در آینده باید بیش از پیش به خانه شبیه باشد تا کارمندان ماهر را جذب کند و به فریلنسرها و کارمندان موقت، این فرصت را بدهد که با کارکنان شرکت ترکیب شوند. کارکنان میخواهند محل کارشان همان امکانات رفاهی را که در خانه دارند، ارائه دهد، نه اینکه مکانی برای نگهداری وسایلشان باشد.
سرعت رشد سرسام آور فناوری و ورودش به تمامی عرصههای زندگی، باعث شده تا همه چیز در آینده به شکل متفاوتی از زمان حال باشد. محیط های کاری در آینده بیش از امروز تعاملی خواهند بود و بیشتر از فناوری استفاده خواهند کرد. طراحی مبلمان اداری، باز هم تغییر میکند و روز به روز بیشتر در خدمت انسان و حفظ سلامتی او خواهد بود. محیط های کاری، ارگونومیک تر خواهند شد و همکاری، محدود به چند کارمند حاضر در دفتر کار نخواهد بود. شرکتها به دنبال بهره وری بیشتر از خدمات شرکتها و افرادی استفاده خواهند کرد که در نقطه دیگری از این کره خاکی هستند و همه اینها، مستلزم تغییر در نحوه طراحی داخلی دفاتر کار است. کارفرمایان باید دفاتر کار خود را با توجه به یک اصل مهم بازطراحی کنند: نیروی انسانی در مرکز توجه قرار دارد و همه چیز باید به گونهای باشد که در خدمت او باشد تا بتواند با فراغ بال و ذهنی آرام کار کند.
اگر پس از خواندن این مقاله احساس کردید که باید در طراحی دفتر خود تجدید نظر کنید، با کارشناسان ما
تماس حاصل فرمایید.
منبع:
https://www.kinnarps.com/knowledge/five-global-workplace-trends-to-discover