رویارویی جهان با کرونا تغییرات چشمگیری را در حوزههای مختلف رقم زد که محیطهای کاری نیز از آن مستثنی نبودند.
با فراگیری کرونا شرکتها مجبور شدند نه تنها به ظاهر دفاتر خود شکلی نو ببخشند، بلکه نحوه کار کردن نیز دستخوش تغییر شد. کارمندان زیادی در سراسر جهان از محل کارشان به خانهها کوچ کردند و مجبور شدند از آنجا وظایفشان را انجام دهند. روندی که تا به امروز ادامه یافته و حتی با کاهش کرونا، باز هم بسیاری از شرکتها ترکیبی از فعالیتهای داخل سازمانی و دورکاری را برای کارکنانشان تعریف کرده اند.
کار کردن از راه دور، چه در خانه باشد و چه هر جای دیگری به غیر از شرکتی که با آن قرارداد داریم، با وجود همه مزایایی که دارد با چالشهایی نیز همراه است. بخشی از این چالشها به امکانات فنی و مشکلات برقراری ارتباط آنلاین برمیگردد و برخی نیز مربوط به برقراری تعادل میان کار و زندگی روزمره است. البته نباید فراموش کرد که این چالشها فقط برای کارمندان وجود ندارد و در این میان کارفرمایان نیز با مشکلاتی دست به گریبان هستند.
توجه به نکاتی که در این مقاله مطرح میکنیم به شما کمک میکند تا در هنگام دورکاری چه بهعنوان کارمند و چه بهعنوان کارفرما، رفاه و بهره وری بیشتری را تجربه کنید.
کار از خانه یا دورکاری
"کار کردن در خانه" به معنای انجام وظایف محوله اداری در چهار دیواری خانه است. در این شکل ما معمولاً فضایی را در خانه به وجود میآوریم تا بتوانیم با امکاناتی که در اختیار داریم کارهای اداری روزمره را به انجام برسانیم. دورکاری اما، مفهوم گستردهتری دارد و به کار کردن در خانه محدود نمیشود. دورکاری میتواند در هر جایی انجام شود؛ در کافی شاپ مورد علاقهمان یا پشت میزی که در یک فضای کار اشتراکی اجاره کردهایم. در یک کتابخانه و یا ویلایی که برای اقامتی چند روزه در منطقهای ییلاقی در اختیارمان است. نامش را هرچه بگذاریم در اصل قضیه تفاوتی ایجاد نمیکند. ما باید یک کار را درست و بدون اشتباه انجام دهیم: وظایف محول شده را به بهترین شکل و در زمان مقرر آن. نباید فراموش کرد که دورکاری برای بسیاری از کارمندان یک رویاست؛ چرا که هر کاری را نمیتوان از راه دور انجام داد. برای مثال، تصور دورکاری برای یک دامپزشک یا پرستار امری غیرممکن است. در ادامه به طور مجزا برای کارمندان و کارفرمایان نکاتی را مطرح میکنیم که با رعایت آنها میتوان در هنگام دورکاری، بهره وری بیشتری داشت.
نکات کاربردی و مفید دورکاری برای کارمندان
از یک روال روزانه پیروی کنید.
کار کردن از خانه معمولاً شروع و پایان مشخصی ندارد و هر فرد میتواند زمان انجام کارها را خودش تعیین کند. این اختیار مانند یک شمشیر دو لبه است؛ از یک سو زمان دست خودمان است و دیگر نگران تلف شدن وقت در طول رفت و برگشت به محل کار نیستیم و از سوی دیگر نداشتن وقت مشخص برای وظایف محوله میتواند با خطر انجام ندادن آنها و تلنبار شدن بر روی یکدیگر همراه باشد. بنابراین اگر میخواهید به بهره وری خدشه ای وارد نشود برای خود یک روال منظم روزانه جهت انجام کارهای اداری تعریف کنید و به آن پایبند باشید.
از نشستن طولانی مدت پشت میز پرهیز کنید.
اگر از خانه کار میکنید مراقب باشید که در دام نشستنهای طولانی مدت نیافتید. علاوه بر این از کارکردن با لپ تاپ روی مبل و کاناپه خودداری کنید. صاف و راست روی صندلی بنشینید. در فواصل زمانی منظم از جای خود بلند شوید و به بدن خود کشش بدهید. پشت پنجره یا روی تراس بروید و کمی نور خورشید دریافت کنید حتی می توانید برای قدم زدن به خیابان یا پارک بروید. دور شدن از فضای کار میتواند تمرکز را افزایش داده و بهره وری را بالا ببرد.
از نور خورشید استفاده کنید.
نور خورشید نقش مهمی در تنظیم ریتمهای شبانه روزی یا ساعتهای بیولوژیکی روزانه بازی میکند و به ما امکان میدهد بین زمانهای مختلف روز تفاوت قائل شویم
. پس اگر امکانش را دارید میز کارتان را نزدیک به یک پنجره بگذارید تا روزانه نور طبیعی دریافت کنید.
ورزش کنید.
کار کردن از خانه می تواند بی تحرکی به همراه داشته باشد. از این رو برای خود یک برنامه روزانه ورزشی تنظیم کنید و هر روز، زمانی هرچند کوتاه را به ورزش اختصاص دهید.
حرکت برای سلامتی ما مفید است و یک نیاز روزانه مهم به حساب میآید. تحرک نه تنها بر خلقوخو اثر مثبت دارد و آن را بهبود میبخشد،عملکرد ما را نیز بهتر میکند.
نکات کاربردی و مفید دورکاری برای کارفرمایان
کارکنان خود را بشناسید.
یک مدیر باید کارکنان خود را بشناسد و بداند هر کدام از آنها چه وظایفی را می توانند حتی از خانه به درستی انجام دهند. ایجاد اعتماد بین کارمند و کارفرما بسیار مهم است، اما این اعتماد باید به وجود بیاید. شما به عنوان یک مدیر باید به کارمندان خود اعتماد داشته باشید و تنها زمانی میتوانید اطمینان کنید که بدانید او چه میکند، شغلش شامل چه نوع وظایفی است، چه مهارتهایی دارد، چقدر مستعد از دست دادن ضرب الاجلهاست و چقدر برایش راحت است که در مواقع لزوم از دیگران کمک بخواهد. برای اینکه همه این موارد را بدانید باید طرف مقابل را بشناسید. پس از شناخت است که می توانید به او بگویید در خانه بماند و کارش را انجام دهد.
به کار در خانه به چشم فرصت نگاه کنید.
به عنوان یک مدیر باید از این اصل آگاه باشید که کار از خانه یک فرصت است؛ فرصتی برای تکمیل همان کار با همان کیفیت اجرایی که در سازمان اتفاق میافتد. همه ما میدانیم که برخی از کارمندان حتی در دفتر کار هم به درستی فعالیت نمیکنند؛ چه برسد درخانه! اگر بپذیریم کارایی نه به مکان، که به انگیزه افراد بستگی دارد دیگر به دورکاری به عنوان یک فرمان همگانی نگاه نمی کنید؛ بلکه آن را به عنوان یک موهبت در اختیار کارمندان با لیاقت قرار میدهید.
از فناوری هوشمندانه استفاده کنید.
مواقعی وجود دارد که ایمیل، جلسات ویدئویی و تلفن به اندازه کافی کفایت نمیکنند. همانطور که در بالا گفتیم ما وظیفه داریم میان اعضای تیم خود اعتماد ایجاد کنیم و فناوری های در دسترس، باید این امر را تسهیل کنند. به جای مدیریت بر تک تک وظایف و کارها، از بیشمار برنامههای مدیریتی و پروژههای آنلاین استفاده کنید؛ برنامههایی که میتوانند جایگزین ایمیلها، پیامها و تماسهای بیپایان شوند
.
کارکنان خود را رهبری کنید.
گاهی برای کارکنانی که دورکار هستند، رهبر باشید نه مدیر. به آنها کمک کنید تا با اهداف تعیین شده همگام شوند و اگر مشکلی با کار کردن از راه دور دارند یاریشان کنید تا مشکل را برطرف کنند. با تیم خود جلسات منظم ویدئویی برگزار کنید و نشان دهید که حتی از راه دور نیز تنهایشان نگذاشتهاید.
صبور باشید.
برخی از اعضای تیم شما ممکن است برای اولین بار باشد که از خانه کار میکنند و این میتواند برای آنها، کار کردن را با استرس همراه کند. صبر در چنین مواقعی مثل آب بر آتش عمل میکند و باعث میشود هم شما و هم اعضای تیمتان خیلی زود مشکلات را رفع کرده و به نتیجه مطلوب برسید.
کار کردن از خانه یا دورکاری، دیگر یک پدیده غریب نیست و حتی در کشور ما نیز از زمان پاندومی کرونا تا همین امروز، شرکتها و سازمانهای زیادی این نوع کار کردن را برای برخی از کارکنان خود تعیین کردهاند. دورکاری را نه فقط از خانه که از هر جایی که امکان کار کردن داشته باشیم، می توانیم انجام دهیم و از مزایای آن مانند تعیین زمان آغاز و پایان یک کار، لذت ببریم. اما این مدل کار کردن مشکلاتی نیز، هم برای کارمندان و هم برای کارفرمایان به همراه دارد. شاید مهمترین چالش کارمندان، اختصاص ندادن زمان مناسب برای انجام کارها، بیتحرکی و خمودگی جسمی در طولانی مدت باشد و برای کارفرمایان، عدم نظارت دقیق بر کارها. ما در این نوشتار به هر دو گروه نکاتی را یادآور شدیم تا با رعایت آنها بر مشکلات احتمالی فائق آیند و بهره وری خود را در هنگام دورکاری افزایش دهند.
چنانچه شما نیز به جرگه دورکاران پیوسته اید و برای راه اندازی یک دفتر خانگی نیاز به کمک دارید با کارشناسان مبلمان اداری الوند
تماس بگیرید.