در گذشتهای نه چندان دور که تقریباً همه ما به یاد داریم، دفتر کار به جایی گفته میشد که از اتاقهای متعدد با میز و صندلی، فایلهای چند طبقه و کتابخانهها تشکیل شده بود و کارمندان نیز در میان این انبوه وسایل به کار مشغول بودند. اما اکنون زمان دیوارهای بد رنگ، صندلیهای اداری چرخ دار بیکیفیت، میزهای رنگ و رو رفته و لامپهای فلورسنت به سرآمده است.
همزمان با تحولات در دنیا، فضاها و وسایل نیز دستخوش تغییر شدهاند. دفاتر کار همچون گلهای آفتابگردان به خورشید رو کردهاند و مدیران به دنبال خلق فضاهایی هستند که خلاقیت فردی را پرورش و بهره وری را افزایش دهند.
در این میان پرسشهای مهمی نیز مطرح هستند؛ یک محیط کار مدرن چه ویژگیهایی دارد و تفاوتهایش با دفتر کار سنتی چیست؟ چه مزایایی دارد؟ و مبلمان اداری در این دفاتر باید چگونه باشد؟
ما در این مقاله به این پرسشها پاسخ خواهیم داد و شما را در مسیری قرار میدهیم که اگر خواستید دفتر کارتان را مدرن کنید با اطلاعات مفیدی آن را انجام دهید.
طراحی اداری مدرن چیست؟
طراحی اداری مدرن، یک جنبش است که نیازها و خواستههای نیروی کار را در اولویت قرار میدهد. در حالیکه سادگی و زیبایی دو ویژگی اصلی آن است. جوهره این نوع طراحی شامل : فضاهای کاربردی زیبا و منعطف، مبلمان اداری ارگونومیک، دکوراسیون خلاقانه، استفاده از عناصر طبیعی و در نهایت تلاش برای حفظ و ارتقای سلامت کارکنان است.
آنچه مسلم است در این نوع طراحی، انسان یا همان نیرویکار هسته مرکزی است و همه چیز به شکلی فراهم میشود که بتواند به بهترین شکل ممکن به او کمک کند. این نگرش ویژه به انسان امروزی، شکل دفاتر را تغییر داده و باعث شکل گیری محیط کار مدرن شده است.
تفاوت دفتر کار مدرن با دفتر کار سنتی چیست؟
مهمترین ویژگی یک دفتر کار سنتی را میتوان مناطق کاری کاملاً مجزا از هم و اختصاصی دانست. معمولاً در این دفاتر دیوارهای جداکننده همه جا دیده میشوند. استفاده از رنگهای تیره و مات از دیگر ویژگیهای این دفاتر به شمار میآید. مبلمان اداری معمولاً ساده است و دکور نیز نهایتاً به چند تابلوی بی ربط بر دیوار ختم میشود. نورپردازی هرگز در راستای افزایش بهره وری و خلاقیت انجام نشده و تنها هدفی که برای آن تصور شده این است که فضا را از تاریکی نجات دهد. در این دفترها از فضای استراحت و تفریحی خبری نیست. تعداد پنجرهها محدود و نور طبیعی به حداقل میرسد.
در مقابل، دفاتر کاری مدرن از قسمتهایی مانند فضای کاری مشترک و
میزهای داغ تشکیل شدهاند.استفاده از روانشناسی رنگها، عناصر طبیعی و سازگار با محیط زیست جزء جدایی ناپذیر آنهاست. همچنین به کار بردن مبلمان اداری ارگونومیک، فناوری یکپارچه و دکوراسیون مدرن مانند نورپردازیهای هنرمندانه در کنار استفاده از نور طبیعی، دیوارپوشهای جذاب، فضاهای تفریحی و استراحت به شکلی خودمانی از دیگر ویژگیهای محیطهای کاری مدرن به شمار میرود.
طراحی اداری مدرن چه مزایایی دارد؟
همانگونه که قبلاً گفتیم زیبایی، سادگی و کاربردی بودن از ویژگیهای طراحی مدرن یک دفتر کار است که قطعاً مزایای هیجانانگیزی به همراه دارد. در ادامه شما را با این مزیتها آشنا خواهیم کرد:
1. افزایش بهره وری
طراحان داخلی به این نتیجه رسیده اند که فضاهای کاری متنوع، بهره وری و تمرکز را افزایش میدهند. به زبان سادهتر کارمندان به همان اندازه که به فضاهای کاری مشترک نیاز دارند، داشتن حریم خصوصی نیز برایشان مهم است. وقتی به یک دفتر کار مدرن فکر میکنید ممکن است فضاهای باز، دیوارهای شیشهای و کارمندانی که پشت میزهای کارگروهی نشستهاند و مشغول همفکری با یکدیگرند را تصور کنید. اما این یک روی سکه است. هنگامی میتوان به بهره وری بیشتر فکر کرد که یک محیط کاری، هم فضاهای مشارکتی داشته باشد و هم خصوصی. افراد گاهی باید انفرادی کار کنند و در این هنگام به محیطی آرام برای تمرکز نیاز دارند.
2. کارکنان سالمتر
نور طبیعی یکی از عناصر اصلی طراحی اداری مدرن است؛ اما آیا نتیجه آن همه نور طبیعی در محیط، صرفهجویی چند ده هزار تومانی در قبض برق است؟ قطعاً پاسخ منفی است. یک مطالعه نشان میدهد کارکنانی که با نور طبیعی کار میکنند در مقایسه با آنهایی که از آن بی بهره هستند، 63 درصد کمتر سردرد میگیرند، 56 درصد کمتر خواب آلوده میشوند و در 51 درصد نیز خستگی چشمانشان کاهش یافته است. آمار عجیبی که نشان میدهد کمی نور اضافی چه نتایجی به همراه دارد. مبلمان اداری ارگونومیک از دیگر ملزومات یک محیط کاری مدرن است که استفاده از آنها تأثیر بسزایی در سلامت جسمی فرد دارد.
3. کاهش استرس و اضطراب
استرس در محیط کار حس بسیار ناخوشایندی است و به طور مستقیم بر بهره وری و تعاملات افراد با یکدیگر در محیط کار تاثیر میگذارد، حتی گاهی زندگی خصوصی آنها را نیز مختل میکند.
اگرچه طراحی دفتر کار نمیتواند استرس ناشی از کار را کاهش دهد، اما میتواند فضای آرامشبخشتری برای کمک به کارمندان ایجاد کند. برای مثال یک دفتر کار مدرن که عناصر طبیعی زیادی مانند گیاهان را در خود جای داده است و یا یک فضای سبز برای استراحت کارمندان دارد، محیط آرامشبخشتری نسبت به یک دفتر کار بدون پنجره و شلوغ با نور مصنوعی برای کارکنان فراهم میکند.
ادغام عناصر طبیعی در ساختمانها و فضاهای اداری، باعث پدید آمدن شاخهای جدید در طراحی شده که آن را
طراحی بیوفیلیک مینامند؛ طراحیای که استرس و اضطراب را کاهش میدهد. در ادامه به این مبحث بازخواهیم گشت.
چه المانهایی یک دفتر کار را مدرن میکند؟
1. مبلمان اداری ارگونومیک
مبلمان اداری اصلیترین ملزومات مورد نیاز یک دفتر کار است؛ چه برای آنهایی که سنتی هستند و چه برای کسانی که طراحی مدرن را دنبال میکنند؛ اما اگر قرار است محیط کار مدرن باشد دیگر نمیتوان به سراغ هر نوع مبلمانی رفت. در اینجا فقط یک انتخاب پیش روی شماست: مبلمان اداری ارگونومیک. مطالعات نشان دادهاند ارگونومی محل کار میتواند مشارکت کارکنان و در ادامه بهره روی را افزایش دهد. از سوی دیگر
ارگونومی محیط ، سلامت کارمندان را تضمین میکند. اگر بپذیریم که ارائه مبلمان ارگونومیک به کارمندان در محیط کار، نمونه درخشانی از طراحی مدرن اداری در عمل است، آن وقت میتوانیم ادعا کنیم که این سبک از طراحی فقط در مورد زیباییشناسی نیست؛ بلکه روشی مبتنی بر علم ، برای افزایش سلامت کارکنان است.
2. فناوری یکپارچه
یک دفتر کار مدرن باید به ابزارها و وسایل فناورانه یکپارچه مجهز باشد یعنی در همه جا دسترسی راحت به تکنولوژی وجود داشته باشد.
3. طرحهای بیوفیلیک
زندگی مدرن، رابطه ما با جهان طبیعی را محدود کرده است اما طراحی بیوفیلیک تلاش میکند تا با گنجاندن عناصر طبیعی در ساختمانهای اداری، کمی طبیعت را به زندگی ما بازگرداند.
استفاده از مواد طبیعی مانند چوب و سنگ، تزئین فضاها با گیاهان واقعی، ایجاد دیوارهای سبز و فوارهها،آبشارهای مصنوعی و ایجاد تصاویر یا بافتهایی که حس طبیعت به محیط میدهند تنها بخشی از اقداماتی است که در طراحی بیوفیلیک صورت میگیرد. اگر به این مبحث علاقه دارید یا اطلاعات بیشتری نیاز دارید مقاله
اصول طراحی بیوفیلیک چیست؟ به شما کمک میکند.
4. فضاهای تفریحی و استراحت
شاید برای ما کمی دور از ذهن باشد که در محل کارمان یک اتاق برای استراحت داشته باشیم یا جایی باشد که بتوانیم در آن با همکارانمان فوتبال دستی بازی کنیم. اما باید بپذیریم که این هم بخشی از یک دفتر کار مدرن است و در دیگر کشورها تا حدودی به پای ثابت دفاتر تبدیل شده است. در ایران هم چنین فضاهایی در برخی محیطها وجود دارد و حتماً بر تعداد آن افزوده خواهد شد.
اما چرا طراحان به فکر چنین فضایی افتادند؟ پاسخ ساده است؛ به وجود آوردن حس خانه در محیط کار، که ایجاد آن بدون در نظر گرفتن یک فضای خودمانی برای استراحت ممکن نیست. همانطور که گفته شد مبنای طراحی مدرن، انسان و نیازهایش است.بنابراین در نظر گرفتن مکانی برای تفریح و استراحت در حین کار از اهمیت بسزایی برخوردار است.
5. میز کار داغ
میز کار داغ در مبحث دفاتر کار مدرن از همه مفاهیم جدیدتر است؛ نه فقط برای ما، بلکه برای همه کارمندان دنیا. ولی آن هم با توجه به مزایایی که دارد میتواند به یک روند در طراحی فضای داخلی شرکتها تبدیل شود. در این مدل اکثر کارمندان یک فضای کاری دائمی ندارند و بسته به نیاز خود میتوانند از محیطهای کاری مختلف استفاده کنند. به عنوان مثال، اگر تیم ها نیاز به همکاری داشته باشند، از فضای جلسه استفاده خواهند کرد و اگر نیازمند تمرکز باشند، مکانی خصوصی را انتخاب می کنند.
کارمندان مدرن امروزی به شدت خواستار تحرک هستند و از فضاهایی استقبال میکنند که منعطف باشند. میزهای اداری داغ هم انعطاف فضای کار را افزایش میدهد و هم نیاز به تحرک را پاسخگوست. ما در یک مقاله دو قسمتی با عنوان
میز کار داغ به این مفهوم جدید مفصل پرداختهایم.
6. استفاده از روانشناسی رنگ
روانشناسی رنگها نظریهای است که در مورد تأثیر رنگهای مختلف بر واکنشهای احساسی افراد صحبت میکند. به عنوان مثال، رنگهای آبی و سبز آرامشبخش هستند، در حالی که نارنجی و قرمز شور و اشتیاق را شعلهور میکنند.همین ویژگی باعث شده تا رنگ به عامل مهمی در طراحی اداری مدرن تبدیل شود و طراحان داخلی هنگام برنامهریزی یک فضای اداری به آن توجه کنند. در یک محیط کار، رنگ دیوارها ، مبلمان اداری، لوازم دکوراتیو و حتی رنگ نور محیط بر افکار و احساسات کارمندان تأثیر میگذارد.
با توجه به آنچه گفته شد دفاتر مدرن قابلیت این را دارند که استرس را کاهش دهند، به سلامت کارمندان کمک کنند و در نتیجه بهره وری را افزایش دهند. همان کلید تضمینی موفقیت، که تمامی مدیران و کارفرمایان به دنبال آن هستند.
ما در مبلمان اداری الوند آماده ایم تا برای یک شروع جدید در کنارتان باشیم.
منبع: https://foyr.com/learn/modern-office-design-features-and-trends/