همه گیری کرونا، جهان را تغییر داد و بر اقتصاد جهان تأثیر گذاشت. مدیران و کارکنان، با چالشهای جدیدی رو به رو شدند و فعالیتهای کاری به ناچار، تحولی ناخواسته را تجربه کردند.
بسیاری از کسب و کارها پس از گذراندن شوک اولیه ناشی از این همه گیری سراسری، کمکم به خود آمدند و با انعطاف بیشتری به کار نگاه کردند. مدلهای نوآورانه کسب وکار در چنین شرایطی شکوفا شدند و چالشها، به فرصتهایی تبدیل شد تا بهترین نتیجه از آن ها حاصل شود.
حالا و پس از گذشت بیش از دو سال از پاندمی کرونا، اگرچه هنوز سویههایی از آن در کل جهان وجود دارد اما میتوان ادعا کرد که ما در دوران پس از کرونا به سر میبریم و باید ببینیم چه روندهای کاری در جهان پدید آمدهاند و میل به ماندگاری دارند.
بسیاری از روندهایی که در دوران همه گیری کرونا به ناچار شکل گرفتند، امروز نه به عنوان یک اجبار، بلکه به عنوان روندی محبوب برای کار در نظر گرفته می شوند و کارفرمایان تمایل دارند از آن ها برای رسیدن به بهره وری بیشتر استفاده کنند.
کار ترکیبی، روند محبوب کارکنان و کارفرمایان
در دوران کرونا، بسیاری از کارفرمایان مجبور شدند برای حفظ سلامتی خود و کارکنان، با دورکاری برخی از اعضای تیمشان موافقت کنند. تقسیم وظایف کارکنان به دو بخش قابل اجرا در محل کار و منزل، در ابتدا چیزی نبود که برای همه دوست داشتنی باشد. کارفرمایان، دوری کارکنان از محیط کار و انجام امور در خانه را امری غیر قابل تصور میدانستند و کارکنان نیز با سردرگمی مواجه بودند. اما رفته رفته همه چیز بهتر شد و حتی بیمیلترین مدیران نیز، به تقسیم وظایف در خانه و محل کار، علاقهمند شدند. فضاهای کاری ترکیبی، تبدیل به یک روند شدند؛ روندی که گویی آمدهاند تا بمانند.
دلیل این اتفاق هم واضح است؛ کار ترکیبی فوایدی دارد که نمیتوان به سادگی از آنها چشم پوشی کرد. کار ترکیبی، استقلال و انعطاف پذیری کارکنان را هنگام انجام وظایف افزایش میدهد. این نوع کار کردن، به کارکنان اجازه میدهد تا در مورد سه عامل اصلی که میتواند بر بهره وری تأثیر بگذارد، تصمیم بگیرند؛ این سه عامل اصلی عبارتند از زمان، مکان و نحوه کار. کارکنان در این مدل از کار، خود انتخاب می کنند که هر کاری را کی، کجا و چگونه انجام دهند و چه چیزی برای یک کارمند از این با ارزشتر است. در چنین فضایی، ایجاد تعادل میان کار و زندگی شخصی، دیگر یک چالش به حساب نمیآید. برخی گزارش ها حاکی از آن است که شرکت هایی که این شکل از همکاری را تجربه کرده اند، شاهد افزایش ۶۰ درصدی بهرهوری بودهاند.
فضاهای کاری مبتنی بر فناوری، روند محبوب دوم
پیش از کرونا، دفاتر کار پر از کارمند بود و هر مدیری میتوانست به سادگی بر کار اعضای تیمش نظارت کند؛ اما از زمانی که کار ترکیبی جای خود را در فضاهای کاری باز کرد، نظارت بر کارمندان به یک چالش جدید تبدیل شد.
در این شرایط، آنچه به عنوان حلال مشکلات خود را تحمیل کرد، فناوری بود؛ کارفرمایان برای رصد کارکنان به فناوری روی آوردند و امروز در دوران پس از همه گیری، کارها بیش از همیشه به فناوری وابستهاند. فناوری به مدیران کمک میکند تا به راحتی عملکرد کارکنان را بررسی و ارزیابی کرده و هرچه را که مانعی برای رسیدن به بهرهوری مناسب است، از پیش روی خود و کارکنانشان بردارند.
تقویت سیاستهای دورکاری توسط مدیران، روند محبوب سوم
روند سومی که در دوران کرونا پدید آمد و هنوز هم ادامه دارد، دورکاری است. دورکاری با آن چه در روند نخست گفتیم، متفاوت است. شخصی که دورکار است، باید تمام وظایفش را از محلی غیر از دفتر کار انجام دهد. این روند نیز ابتدا با ترس مدیران همراه بود. آنها به این روش اعتمادی نداشتند و نگران عملکرد کارکنان و بهرهوری آن ها بودند؛ اما این ترس نیز، رفته رفته از بین رفت و به روندی قابل اعتماد برای کار تبدیل شد. برخی آمارها نشان میدهند که کارمندان دورکار، ۳۵ تا ۴۰ درصد بهرهوری بیشتری دارند و انتظار میرود این درصد در آینده افزایش یابد.
شرکت ها اکنون، کار از راه دور را تشویق میکنند و به دنبال سیاستهایی هستند تا بتوانند آن را بیش از پیش تقویت کنند.
ساعات کاری منعطف، روند محبوب چهارم
با وجود تمام دشواری هایی که همه گیری کرونا به بار آورد، تأثیرات مثبتی روی شیوههای کار کردن گذاشت و باعث ایجاد تغییرات خوبی شد.
امروزه کارمندان و کارفرمایان بر اساس اعتماد و احترام متقابل کار میکنند و با تغییراتی که در نحوه کار کردن پدید آمده، شاهد این هستیم که کارفرمایان، محدودیتها را کاهش داده و ساعات کار منعطف را ترویج میدهند.
در بسیاری از شرکت ها، حضور ۹ ساعت در محل کار در طول پنج روز هفته، یک الزام نیست؛ بلکه کار و انجام آن در اولویت است. این انعطاف، نه تنها باعث تعادل میان کار و زندگی شده، بلکه بر سلامت روان کارکنان و افزایش بهرهوری آن ها نیز تأثیر گذاشته است.
جلسات مجازی به جای جلسات حضوری، روند محبوب پنجم
حضور پر رنگ فناوری در شرکت ها از زمان کرونا تا همین الان، باعث شکل گیری جلساتی شده است که دیگر نیاز به حضور فیزیکی همه افراد ندارد. ارتباط از طریق پلت فرم های مختلف و سادگی استفاده از آنها، باعث محبوبیت برگزاری جلسات به صورت مجازی شده است. در یک جلسه مجازی میتوان به مشکلات رسیدگی کرد، ایدهها را رد و بدل کرد و تعامل سازندهای شکل داد. از این رو این روند در آینده نیز ادامه خواهد یافت.
تمرکز بر خروجی کار، روند محبوب ششم
پیش از کرونا، اغلب مدیران کار یک کارمند را با مدت زمان حضورش در محل کار و با آن چه که از فعالیت او به چشم میدیدند، ارزیابی میکردند. اما تحولات اخیر باعث شد تا دیگر نتوان همه چیز را با چشم رصد کرد؛ آن چه در چنین فضایی می تواند معیار ارزیابی کارکنان باشد، خروجی کار است. بررسی خروجی کار و نتایج حاصل از آن، به کارمندان فرصت میدهد تا بدون نظارت، خود را ثابت کنند. این یک موقعیت برد- برد است و قطعاً در آینده، بیشتر مورد توجه قرار خواهد گرفت.
اگرچه سایه کم جان کرونا هنوز بر سر جهان هست، ولی ما دورانی را سپری میکنیم که میتوان از آن به عنوان دوران پسا کرونا یاد کرد. کارها و انجام فعالیتهای اداری در دوران کرونا، بیش از همیشه دچار تغییر و تحول شد و برخی از این تحولات آن قدر مفید بودند که به روندی برای دوران پسا کرونا تبدیل شدند. روندهای کاری مثل دورکاری و کار ترکیبی که تقریباً همزمان با ورود کرونا شکل گرفت، آن قدر در بهره وری و رفاه کارکنان تأثیرگذار بود که حذف آن ها از محیطهای کاری پسا کرونا، تقریباً غیرممکن است.
ساعات کاری منعطف و تکیه بیشتر بر فناوری و برگزاری جلسات به شکل مجازی، دیگر دستاوردهای دوران کرونا هستند که هنوز هم وجود دارد و قرار نیست حالا حالاها کنار گذاشته شوند.
اما شاید محبوب ترین روند کاری حاصل از کرونا را بتوان روند ششمی دانست که در این نوشتار به آن پرداختیم؛ تمرکز بر خروجی. در این روند، دیگر حضور در محل کار پیش از شروع ساعت اداری و رفتن پس از اتمام وقت اداری و یا جلو چشم مدیران بودن، به خودی خود ارزشی ندارد. این روند باعث میشود تا مدیران به همه کارکنان بر اساس خروجی فعالیتهایشان نگاه کنند در نتیجه، آنهایی که در محیط کار حضور ندارند نیز، به چشم خواهند آمد.
ما در مبلمان اداری الوند در راستای مسئولیتهای اجتماعی همچون آگاهی بخشی در حوزه کسب و کار، این مقاله را تهیه کرده ایم؛ امید است که مفید واقع شود.
مشاوران ما در مبلمان اداری الوند، در کنار شما هستند تا بتوانید با خیال راحت برای خرید انواع مبلمان اداری و تجهیز دفتر کارتان اقدام کنید. با ما
تماس بگیرید.
منبع:
https://blog.wearedrew.co/en/the-future-of-work-8-post-pandemic-work-trends