همه چیز درباره مکانیزم صندلی اداری و انواع آن

همه چیز درباره مکانیزم صندلی اداری و انواع آن
تاریخ:
۳۰ مرداد ۱۴۰۱
آیا تا به حال به این فکر کرده‌اید که چند ساعت از روز را پشت میز و در حالت نشسته بر روی صندلی می‌گذرانیم؟ همه کسانی که در شرکت‌ها و سازمان‌ها به کارهای اداری مشغول هستند، معمولاً بیشتر وقت خود را در محیط کار در حالت نشسته می‌گذرانند؛ پس سلامتی ما چه می‌شود؟ سلامتی ما و حفظ آن مهم است و به همین دلیل انسان‌ها به علم ارگونومیک متوسل شده اند تا وسایل و ابزارها را به گونه‌ای بسازند که بتواند از سلامتی انسان محافظت کند.
مهمترین بخش یک مبلمان اداری، صندلی اداری است و وجود یک صندلی اداری ارگونومیک در محل کار، امروزه یک الزام است نه یک انتخاب. صندلی اداری ارگونومیک، گزینه های متعددی برای تنظیم دارد و همین ویژگی، آن را به یک عضو مهم در محیط کار تبدیل کرده است.
مکانیزم، یکی از اجزای مهم صندلی اداری و به بیانی دیگر، قلب آن است. یک صندلی اداری بدون مکانیزم، تقریباً هیچ است و تفاوتی با چهار پایه ندارد. مکانیزم ها معمولاً در زیر کفی صندلی وصل شده و رابطی میان جک صندلی، کفی و پایه صندلی اداری هستند و اهرم هایی دارند که با استفاده از آن‌ها می‌توان صندلی را در حالتی قرار داد که کاربر راحت تر باشد. در این نوشتار درباره مکانیزم صندلی اداری صحبت می‌کنیم و به انواع آن خواهیم پرداخت و به شما کمک می کنیم تا هنگام خرید صندلی اداری، با آگاهی و بر اساس نیاز دست به انتخاب بزنید.
 
چرا صندلی اداری به مکانیزم نیاز دارد؟
برای نشستن، دو شکل تعریف شده است؛ نشستن ایستا یا ثابت و نشستن پویا. صندلی اداری ارگونومیک، باید امکان هر دو نوع نشستن را فراهم کند. در نشستن ایستا، ما پشت میز اداری و روی صندلی می‌نشینیم و به کارمان می‌رسیم. ما برای نشستن ایستا بر روی صندلی اداری ارگونومیک باید قواعدی را رعایت کنیم؛ در مقاله ای با عنوان نحوه صحیح استفاده از صندلی ارگونومیک، چک لیستی را ارائه کرده‌ایم که با رعایت آن می‌توانید به نحوه صحیح نشستن بر روی صندلی دست یابید.   
اما منظور از نشستن پویا چیست؟ نشستن پویا هنگامی اتفاق می‌افتد که ما از یک صندلی‌ استفاده کنیم که به ما اجازه می‌دهد در همان حال که نشسته‌ایم، وضعیتمان را تغییر دهیم؛ ارتفاع را کم و زیاد کنیم یا پشتی صندلی را به عقب هل داده و کمی استراحت کنیم. نشستن پویا، مدت‌هاست که به عنوان معیار جهانی برای رسیدن به ارگونومی شناخته شده است.
البته نباید فراموش کرد که نشستن ایستا، اگر درست انجام شود، فشار وارد شده بر بدن را به حداقل می‌رساند. با این حال، حفظ این وضعیت برای مدت طولانی امکان‌پذیر نیست. ثابت ماندن مداوم عضلات مرکزی بدن در حین کار، باعث خستگی آن‌ها شده و از همین روست که گاهی پس از مدتی کار کردن، تمایل داریم بدنمان را خم کنیم که اصلاً مناسب کار کردن نیست. راحتی بهینه حین انجام کار، وقتی به دست می‌آید که بتوانیم به طور مداوم بین حالت نشسته ثابت (ایستا) و پویا جابه جا شویم و مکانیزم صندلی اداری باید این امر را تسهیل کند و اگر چنین نیست، بهتر است صندلی اداری خود را تعویض کنیم!
 
انواع مکانیزم صندلی اداری
حالا که به دلیل وجود مکانیزم در صندلی اداری پی بردید، وقت آن است که کمی هم درباره انواع آن صحبت کنیم و ببینیم صندلی‌های اداری چه مکانیزم‌هایی دارند:
 
مکانیزم Tilt (تیلت)
یکی از رایج ترین مکانیزم های موجود در بازار مبلمان اداری ایران، مکانیزم تیلت است. این مکانیزم صندلی اداری در بازار، به نام‌های مکانیزم بدون تسمه یا مکانیزم بدون براکت نیز شناخته می شود. وجود این مکانیزم بر روی صندلی اداری، باعث حرکت همزمان پشتی و نشیمنگاه می‌شود؛ یعنی همواره زاویه بین پشتی و نشمینگاه ثابت است.   
وقتی روی صندلی اداری با مکانیزم تیلت نشسته‌اید و پشتی صندلی را به عقب هل می‌دهید، احساس می‌کنید پاهای شما به سمت بالا کشیده می‌شوند؛ چرا که با عقب رفتن پشتی صندلی، نشیمنگاه هم به سمت بالا حرکت می‌کند تا زاویه بین آن‌ها ثابت بماند. از این رو در صندلی‌های اداری با مکانیزم تیلت، نشیمنگاه و پشتی یک قطعه پیوسته در نظر گرفته می‌شود.
 
مکانیزم سینکرون
مکانیزم سینکرون (Synchronized یا synchro)، دیگر مکانیزم پرکاربرد در بازار مبلمان اداری ایران است که به نسبت مکانیزم تیلت پیشرفته‌تر است و قابلیت بیشتری به صندلی می‌دهد. در این مکانیزم، قطعه‌ای به نام براکت وجود دارد که در مکانیزم تیلت وجود ندارد. این قطعه باعث می‌شود تا نشمین گاه و پشتی صندلی اداری، مستقل از هم حرکت کنند. البته این حرکت مستقل به معنای ناهماهنگی در حرکت نیست؛ بلکه تغییر زاویه بین پشتی و نشیمن گاه صندلی، با یک نسبت ثابت اتفاق می‌افتد. مکانیزم سینکرون که با نام‌های مکانیزم براکت دار، تسمه دار و سینکرون نیز شناخته می‌شود، معمولاً با دو نسبت یک به دو و یک به سه تولید می‌شود؛ برای مثال تغییر ۳۰ درجه‌ای پشتی صندلی، باعث می‌شود تا کفی ۱۰ درجه تغییر زاویه بدهد. استفاده از مکانیزم سینکرون در صندلی های اداری باعث شد تا صندلی های راحتتری به بازار بیایند.
 
مکانیزم  L 
یکی از ساده‌ترین مکانیزم های موجود در بازار، مکانیزم L است. در این مکانیزم کفی صندلی ثابت می ماند و تنها تکیه گاه تا زاویه‌ای مشخص قابل تنظیم است. از این مکانیزم معمولاً در صندلی‌های ساده اداری استفاده می‌شود؛ چرا که قابلیت تنظیم آن نسبت به دو مدل مکانیزم قبلی کمتر است.
 
مکانیزم زانویی
مکانیزم زانویی (Knee)، مکانیزم دیگری است که معمولاً برای صندلی‌های مدیریتی استفاده می‌شود. این مکانیزم در دو مدل سینکرون و تیلت تولید می‌شود. در این مکانیزم بین محور دوران و محل نصب جک که محل تحمل بار است، فاصله‌ای وجود دارد که در سایر مکانیزم‌ها نیست؛ این فاصله باعث دوران راحتتر شده و تجربه نشستن بهتری را برای کاربر فراهم می‌کند. این مکانیزم که به مکانیزم اتوبوسی نیز معروف است، در وسط نشیمنگاه، درست زیر زانو نصب می‌شود و از این رو، نام مکانیزم زانویی را به آن اختصاص داده‌اند.
 
مکانیزم کلاچی
مکانیزم دیگری که در صندلی های اداری استفاده می‌شود، مکانیزم کلاچی است. کارکرد این مکانیزم، شبیه به کارکرد کلاچ خودرو است و کنترل زاویه پشتی با کمک صفحات موازی انجام می‌شود. هنگامی که کاربر به پشتی صندلی فشار وارد می‌کند و اهرم یا کلاچ صندلی را می‌کشد، می‌تواند در زاویه مناسب اهرم را رها کرده و صندلی را در موقعیت دلخواه قرار دهد. نحوه کارکرد این مکانیزم به گونه‌ای است که ممکن است گاهی حین تنظیم پشتی صندلی، به کاربر ضربه وارد شود؛ به همین دلیل و با توجه به وجود دو مکانیزم تیلت و سینکرون، در حال حاضر از این مکانیزم کمتر استفاده می‌شود.
 
مکانیزم اسلایدی
مکانیزم دیگری که در حال حاضر بر روی برخی از صندلی های اداری وجود دارد، مکانیزم اسلایدی است. این مکانیزم مربوط به کفی صندلی است و حرکت افقی کفی را امکان‌پذیر می‌کند. صندلی اداری با مکانیزم اسلایدی، بیشتر برای مکان‌هایی مناسب است که کاربران متعدد از یک صندلی واحد استفاده می‌کنند.
 
مکانیزم خودکار یا خود تنظیم
یکی از جدیدترین مکانیزم‌ها، مکانیزم خود تنظیم یا خودکار است. در این مکانیزم به جای استفاده از یک فنر، مجموعه‌ای از فنرها به کار گرفته شده‌اند تا میزان نیروی وزن کاربر را تشخیص داده و زوایه مناسب را برای کاربر انتخاب کنند. این مکانیزم باعث می‌شود تا کاربر بر روی صندلی احساس راحتی بیشتری داشته باشد.
 
در تمام صندلی های اداری ارگونومیک، قطعه‌ای به نام مکانیزم که قلب صندلی است، وجود دارد. مکانیزم، بدنه صندلی را به جک و چرخ وصل کرده و قابلیت تنظیم ارتفاع و زاویه پشتی را به صندلی می‌دهد. مکانیرم، قطعه‌ای است که وجودش در صندلی باعث می‌شود تا ما بتوانیم نشستن ایستا و پویا را تجربه کنیم؛ اولی برای اینکه بتوانیم بدنمان را هنگام کار در بهترین وضعیت قرار دهیم و دومی برای اینکه تغییری در وضعیت نشستنمان پدید آورده و استراحت کنیم.
در این نوشتار، انواع مکانیزم‌های صندلی موجود در بازار ایران را معرفی کردیم تا شما بتوانید هنگام خرید صندلی اداری با آگاهی بیشتر و بر اساس نیاز واقعی‌تان دست به انتخاب بزنید.
همکاران ما در مبلمان اداری الوند، آماده‌اند تا شما را در خرید انواع مبلمان اداری همراهی کنند؛ با ما تماس بگیرید.


منابع:
https://karo.co.za/knowledge-center/office-chair-mechanism/#:~:text=The%20mechanism%20is%20the%20%E2%80%9Cheart%E2%80%9D%20of%20an%20office%20chair.&text=Most%20types%20of%20office%20chair,tilt%20tension%2C%20and%20seat%20depth.
 
https://grendene.it/en/mechanism-for-ergonomic-office-chairs-7-types-of-mechanisms/
 
دیدگاه خود را ارائه دهید
لطفا دیدگاهتان را در فرم زیر درج نمایید.
   _         ___        
  (_)       /   |       
   _  ____ / /| | _ __  
  | ||_  // /_| || '_ \ 
  | | / / \___  || |_) |
  | |/___|    |_/| .__/ 
 _/ |            | |    
|__/             |_|    
کد امنیتی نمایش داده شده در تصویر بالا را وارد فرمایید.
مطالب بیشتر در این زمینه
محل کار ترکیبی چیست و چگونه کار می‌کند؟
 ۲۹ شهریور ۱۴۰۱

محل کار ترکیبی چیست و چگونه کار می‌کند؟

تحمیل کرونا بر جهان و عواقبی که به دنبال داشت، نشان داد رویاپردازان فناوری که از دهه ۱۹۸۰ در مورد احتمالات کار از راه دور صحبت می‌کردند، اغراق نمی‌کردند. حالا و پس از گذشت ماه‌های بحرانی کرونا، همه ما به یک نتیجه مهم رسیده‌ایم؛ می‌توان از راه دور کار کرد، جلسه برگزار کرد، تیم ساخت ...  ادامه مطلب 
نقش محیط کار در انگیزش کارکنان
 ۲۷ شهریور ۱۴۰۱

نقش محیط کار در انگیزش کارکنان

یک محیط کاری نامطلوب، تأثیر مخربی بر انگیزه، عملکرد و رفاه کارکنان می‌گذارد. فراهم کردن فضای کاری مناسب، می‌تواند کارکنان را به کار بیشتر و بهتر تشویق کند و بهره‌وری را به بهترین سطح برساند؛ زیرا محل کار بر عواملی مانند رفاه کارکنان، عملکرد، همکاری و بهره‌وری اثر ...  ادامه مطلب 
چرا داشتن یک محیط کاری خوب، مهم است؟
 ۲۳ شهریور ۱۴۰۱

چرا داشتن یک محیط کاری خوب، مهم است؟

محیط محل کار، جنبه‌ای از کار است که تعریف دقیق آن دشوار است و به دیدگاه شخصی افراد مربوط می‌شود؛ هر کارمند با توجه به برداشت شخصی خود، تعریفی از یک محیط کاری مناسب و چگونه بودن آن دارد.   چرا مراقبت از محیط کار مهم است؟ مراقبت از محیط کار، بهره‌وری را بهبود می‌بخشد، به شکوفایی ...  ادامه مطلب 
محیط کاری پر استرس چیست؟
 ۱۹ شهریور ۱۴۰۱

محیط کاری پر استرس چیست؟

داشتن شغل، سلامت عمومی و نگرش کلی نسبت به زندگی را بهبود می‌بخشد. با این حال، بسیاری از افراد در محل‌کار با استرس قابل‌توجهی مواجه می‌شوند که اثرات بدی را بر سلامتی آن‌ها می‌گذارد. مؤسسه ملی ایمنی و بهداشت شغلی در ایالات متحده، استرس شغلی را واکنشی مضر تعریف می‌کند که می‌تواند منجر به ...  ادامه مطلب 
روانشناسی در محل‌کار
 ۱۵ شهریور ۱۴۰۱

روانشناسی در محل‌کار

روانشناسی در محل‌کار روانشناسی محل کار به چه معناست؟ "روانشناسی در محل کار" به تمرین اعمال اصولی و شیوه‌های روانشناختی در محیط کار اشاره دارد و هدف آن، شناسایی و حل مشکلات، بهینه سازی محل کار، افزایش رضایت شغلی و انگیزه کارکنان و بهبود پویایی محیط کار است. اصول روانشناسی محل کار، می‌تواند به ...  ادامه مطلب