روانشناسی در محلکار
روانشناسی محل کار به چه معناست؟
"روانشناسی در محل کار" به تمرین اعمال اصولی و شیوههای روانشناختی در محیط کار اشاره دارد و هدف آن، شناسایی و حل مشکلات، بهینه سازی محل کار، افزایش رضایت شغلی و انگیزه کارکنان و بهبود پویایی محیط کار است.
اصول روانشناسی محل کار، میتواند به کارفرمایان در شناسایی مهارتهای کلیدی، الزامات آموزشی و تجربه کاری که کارکنان باید داشته باشند، کمک کرده و مؤثر واقع شود.
مزایای روانشناسی در محل کار:
آموزش و توسعه با استفاده از روانشناسی:
روانشناسی میتواند در تشخیص نیازهای آموزشی کارکنان مؤثر باشد و آموزشهای مرتبط را به شیوهای جذاب به آنها ارائه کند.
ارزیابی عملکرد:
ارزیابی عملکرد، از ابزارهای استاندارد روانشناسی محل کار است. آنها در جهت بازخوردی در برابر عملکرد کارکنان طراحی شدهاند تا به افزایش بهرهوری آنها کمک کنند. ارزیابیها، ارتباط شفاف بین مدیر و کارکنان را تسهیل میکنند تا در تعیین اهداف و بهبود عملکرد تأثیر بگذارند و به شناسایی نیازهای آموزشی کارکنان منجر شوند.
انگیزش و بهرهوری در محیط کار:
افزایش انگیزه، مساوی با افزایش بهرهوری در کارکنان خواهد بود؛ با این حال، عکس آن نیز میتواند روی دهد. روانشناسی کار معتقد است که تاکتیکهایی مانند مسابقات گروهی و یا پرداخت کمیسیون، میتواند انگیزه کارمندان را بهبود بخشد و اگر به شیوهای درست انجام شود، بهرهوری بیشتری را نیز در پی خواهد داشت.
یک محل کار موفق، به دو ویژگی کلیدی نیازمند است:
عملکرد کارآمد و رضایت کارکنان. برای کسب و کاری قدرتمند از لحاظ مالی، باید تولید کافی داشته باشید و برای تولید کافی و با کیفیت، باید محیطی ایجاد کنید که بزرگترین منبع شما یعنی کارمندان را، حفظ کند. با استفاده از اصول روانشناسی صنعتی سازمانی و روانشناسی مثبت، میتوانید فرهنگ کاری مؤثر را ایجاد کنید.
روانشناسی صنعتی سازمانی چیست؟
روانشناسی صنعتی سازمانی، مربوط به مطالعه رفتار انسان در محیط کار است. تمرکز این علم بر ارزیابی ساختار محل کار و پرسنل و کمک برای ایجاد راهحلهایی در دو حوزه کلیدی "بهبود رفاه کارکنان" و "بهبود عملکرد کارکنان" است.
حوزههای زیر را میتوان بر اساس اصول روانشناسی صنعتی سازمانی طراحی کرد:
استخدام کردن
اولین قدم در ایجاد یک محیط کاری موفق، استخدام افراد مناسب است. کارکنان نه تنها به مهارت و تواناییهای لازم نیاز دارند، بلکه باید شخصیتی متناسب با فرهنگ کاری شما را نیز دارا باشند. اقداماتی مانند نقاط قوت و ضعف کارکنان و سازگاری آنها در یک تیم، باید مورد ارزیابی قرار گیرند.
آموزش
همه کارمندان از عوامل مربوط به موفقیت آگاهی ندارند؛ آموزش، به پر کردن خلاءهای علمی کمک میکند و شما را قادر میسازد تا در یک زمینه خاص، تسلط و اعتماد به نفس پیدا کنید.
وقفههای طولانی
تحقیقات کنونی نشان داده است که پربازدهترین کارمندان، حداقل ۱۷ دقیقه در محل کار به استراحت نیاز دارند. این بدین معنی است که در طول یک ساعت، فقط ۴۳ دقیقه کار مفید انجام میدهید.
شاید از خود بپرسید که چگونه کار کردن در سه چهارم زمان می تواند بهرهوری شما را افزایش دهد؛ این بدین خاطر است که استراحت، منجر به عملکردی بهتر در شما شده و پویایی و کارآمدی را افزایش میدهد.
انسانها نمیتوانند به طور مداوم در دورههای زمانی طولانی تمرکز کنند، استراحت به ذهن اجازه میدهد تا دوباره شارژ شود و به افراد کمک میکند تا دوباره بر روی کار متمرکز شوند.
بازخورد ناظر
وقتی صحبت از مشارکت کارکنان میشود، هیچ چیز مهمتر از رابطه بین کارمند و سرپرست نیست؛ یکی از نمونههای روابط سودمند بین کارمند و کارفرما، بازخورد عملکرد است؛ بازخورد اشکال مختلفی دارد و یکی از موضوعات مهم در روانشناسی صنعتی سازمانی محسوب میشود.
بدون بازخورد، یک کارمند نمیداند در چه زمینههایی باید تمرکز کند و بهبود یابد. علاوه بر این، سرپرستان نیاز به ارزیابی صادقانه از کارکنان خود در مورد نحوه اجرای کسب و کار دارند تا بتوانند به اهداف مشخص شده برسند.
کیفیت این بازخوردها نیز مهم است؛ مدیر مجموعه باید از نحوه برخورد با کارکنانش آگاه باشد. انتقاد بیش از حد، باعث از بین رفتن اعتماد به نفس پرسنل میشود و اطلاعات لازم برای رونق کسب و کار را به آن ها ارائه نمیدهد. باید با همدلی و درک با کارمندان رفتار شود تا احساس کنند بخشی از تیم هستند.
اصل تقابل
اگر کارمندان احساس کنند چیزی در ازای کاری که انجام میدهند دریافت نمیکنند، در سطح مطلوبی نیز عمل نخواهند کرد؛ این موضوع در گذر زمان، اثر منفی بر بهرهوری خواهد داشت. اما اگر احساس کنند مدیریت از آنها قدردانی میکند، احتمالاً تلاش خوبی خواهند کرد و کارها را به نحو احسن انجام خواهند داد. جوایز میتواند به شکل افزایش حقوق، پاداش و یا تمجید در نظر گرفته شود.
روانشناسی مثبت
تئوری روانشناسی مثبت میگوید که کارکنان شادتر، انگیزه بیشتری دارند و محیط کاری بهتری را نیز ایجاد میکنند. شرکتهایی که روانشناسی مثبت را تمرین میکنند، سطوح بالاتری از بهرهوری، خلاقیت و سود دهی را خواهند داشت.
افزایش مالکیت
برای اینکه کارمندان احساس کنند در محل کار، فردی مفید و مهم به حساب میآیند، باید سطحی از مالکیت را بر کاری که انجام میدهند، داشته باشند؛ سرپرستانی که خلاقیت را تشویق میکنند و به کارکنان اجازه میدهند تا ایدههای خود را ترویج دهند، به پرسنل خود کمک میکنند تا احساس قدرت بیشتری کنند. تعیین اهدافی که مطابق با نقاط قوت کارمندان باشد، احساس موفقیت را در آن ها افزایش میدهد و آنها را برای انجام وظایفشان با انگیزه نگه میدارد. علاوه بر این، ایجاد محیطی که کارکنان احساس آزادی کنند، اغلب منجر به عملکردی فراتر از انتظار و غافلگیرانه میشود.
یک روانشناس سازمانی صنعتی چه میکند؟
روانشناسان محل کار، از استراتژیهای تحقیقات روانشناسی برای ارزیابی محیطهای محل کار، شناسایی مناطقی که نیاز به بهبود دارند و توسعه راهکارهایی برای رسیدگی به این مسائل استفاده میکنند.
مشاغل روانشناسی سازمانی صنعتی، ممکن است در بسیاری از زمینههای مختلف محل کار تأثیر بگذارد؛ برخی از روانشناسان شرکت ممکن است در تصمیم گیریهای مربوط به حوزهای خاص مانند استعدادیابی، مدیریت، رهبری و بهرهوری در کار، نقش ایفا کنند.
محل کار سالم از نظر روانشناسی چیست؟
محیطهای کاری سالم از نظر روانشناختی، محیطهایی هستند که کارمندان در آن به طور مداوم احساس امنیت و ارزشمندی کنند. مدیریت در این نوع محلهای کار، اغلب امنیت روانی را امکانپذیر میکند و روانشناسی مثبت را ترویج میدهد.
روانشناسی اجتماعی در محیط کار
روانشناسی اجتماعی، بررسی نحوه تأثیرگذاری شخصیت، نگرشها، انگیزهها و رفتار افراد بر گروههای اجتماعی بزرگ است. از آنجایی که محل کار نوعی گروه اجتماعی است، میتواند برای کارفرمایان عاملی باشد تا به کارکنان خود کمک کنند تا در جنبههای مختلف روانشناسی اجتماعی، مهارت کسب کرده و مشارکت بهتری با یکدیگر داشته باشند. ایجاد یه
محیط کار مولد، میتواند شما را در مسیر رسیدن به حداکثر بهرهوری و همکاری، یاری برساند.
روانشناسی محل کار، علمی است که بر بسیاری از جنبههای کاری تأثیر میگذارد و بهرهوری را بهبود میبخشد. میتوانید از این علم سودمند در جهت ارتقای فضای کاری و بهبود عملکرد کارکنان خود استفاده کنید.
منابع:
https://www.cleverism.com/psychology-work/
https://www.online-psychology-degrees.org/study/workplace-psychology/